poniedziałek, 4 stycznia 2016

Makaron pollo picante

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na włoski makaron z kurczakiem w pikantnym, gęstym, śmietanowym sosie, z dodatkiem świeżego szpinaku :) 



Do przygotowania makaronu będziemy potrzebować:

- 1 pierś kurczaka
- makaron świderki lub penne (ja użyłam razowych świderek)
- pół szklanki wody
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 dużą garść świeżego szpinaku
- 250 ml śmietanki 30%


Do przygotowania marynaty będziemy potrzebować:

- 1 łyżeczkę ostrej papryki (lub słodkiej, jeśli chcecie otrzymać wersję mniej pikantną)
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 5 łyżek oleju








1. W osolonej wodzie gotujemy makaron, wg. instrukcji na opakowaniu. 

2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą.

3. Kurczaka płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Następnie kroimy w cienkie, podłużne filety i obtaczamy w 3 łyżkach marynaty.

4. Na mocno rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka przez 2 minuty z każdej strony. Następnie dodajemy wodę i dusimy mięso, aż do jej całkowitego wyparowania (ok. 10 minut).


5. Tak przygotowanego kurczaka zdejmujemy z patelni, kroimy w cienkie paski i ponownie wrzucamy na patelnię.

6. Po chwili dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, śmietanę i pozostałą część marynaty.

7. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut), po czym dodajemy świeże liście szpinaku i ugotowany, odcedzony makaron.

8. Całość mieszamy jeszcze przez chwilę, aż sos pokryje wszystkie składniki i podajemy gorące! 


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...