piątek, 15 stycznia 2016

Smażone pieczarki

Cześć Wszystkim! :)

Dziś szybki i prosty przepis na uniwersalny dodatek do dań, czyli smażone pieczarki. Tak przygotowane pieczarki możecie wykorzystać jako dodatek do obiadu, zamiast sałatki, jako farsz do naleśników, tortilli, jako dodatek do pizzy, czy też jako kolejny składnik w makaronowej zapiekance.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 500 g pieczarek (1 opakowanie)
- 1 łyżkę masła
- sól i pieprz do smaku


1. Pieczarki razem z ogonkiem obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski.

2. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pieczarki. W tym momencie należy je posolić, dzięki czemu szybciej puszczą wodę.

3. Pieczarki podsmażamy przez ok. 15 minut, aż ściemnieją i zmiękną.

4. Na końcu doprawiamy pieprzem, ewentualnie ponownie solimy.


SMACZNEGO! :)


UWAGA: Należy pamiętać, że po zjedzeniu smażonych pieczarek nie powinno się pić wody - bóle brzucha gwarantowane!



Spróbujcie również pysznych naleśników ze smażonymi pieczarkami, na które przepis znajdziecie tutaj.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...