czwartek, 21 stycznia 2016

Szybki sernik z rosą

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na przepyszny sernik z rosą w wersji z gotowym kruchym spodem, dzięki czemu sernik przygotujecie szybko i sprawnie.


Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

- 1 gotowe, kruche ciasto na spód placka


Do przygotowania masy serowej potrzebujemy:

- 1 kg dobrego, zmielonego twarogu na sernik (najlepiej kupić taki w wiaderku)
- 1 szklankę cukru
- pół szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 całe jajka
- 4 żółtka


Do przygotowania górnej warstwy z białek potrzebujemy:

- 6 białek
- 1 szklankę cukru




1. Spód i brzegi blachy do pieczenia smarujemy kawałkiem masła lub margaryny.

2. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kruche ciasto. Można delikatnie naciągnąć je na brzegi blachy.

3. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od ubicia jajek z cukrem. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz twarogu) i miksujemy na jednolitą masę. Ostatnim krokiem jest dodawanie stopniowo, łyżkami sera. UWAGA! Masa serowa będzie rzadka, więc może chlapać na boki.

4. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 50 minut.

5. Po upływie tego czasu ubijamy białka, przez kilka minut, aż będą prawie sztywne, a następnie dodajemy szklankę cukru, doprowadzając białka do sztywnej konsystencji.

6. Tak przygotowaną masę białkową wykładamy na upieczony sernik i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.


7. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, albo najlepiej na całą noc. W tym czasie na wierzchu powinna pojawić się rosa.


SMACZNEGO! :)


Spróbujcie również innych wypieków: mlecznej kanapki z brzoskwiniami, lub prostego ciasta bananowego ze śliwkami 

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...