środa, 20 stycznia 2016

Wrapy z jarmużem i sosem czosnkowo-koperkowym

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na kolejny zdrowy fast-food, czyli wrapy z liśćmi jarmużu z dodatkiem sosu czosnkowo-koperkowego.


Do przygotowania wrapów będziemy potrzebować:

- 3 placki tortilli (ja użyłam wieloziarnistych)
- garść posiekanych liści jarmużu
- 1 pierś kurczaka
- 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 czerwoną paprykę
- pół zielonego ogórka
- 1/3 opakowania sera typu feta
- 1 łyżkę oleju do smażenia


Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:

- 4 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 2 szczypty posiekanego koperku
- szczyptę soli i pieprzu cayenne do smaku





1. Jarmuż płuczemy, osuszamy, wycinamy grube, twarde łodygi, a resztę siekamy na mniejsze kawałki.

2. Resztę warzyw płuczemy i kroimy w niewielką kostkę. W kostkę kroimy również ser feta.

3. Mięso płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Doprawiamy i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu przez 10 min. do zrumienienia.

4. W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy z resztą składników i powstałym sosem smarujemy całą powierzchnię placków tortilli.

5. Na połowie tortilli układamy liście jarmużu, pokrojone warzywa, ser i usmażonego kurczaka. Tortille zwijamy i wkładamy na patelnię po kurczaku, podsmażając z obu stron przez kilka sekund, do zrumienienia.




SMACZNEGO! :)


Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...