środa, 24 lutego 2016

Frittata z boczkiem i rukolą

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na ciekawą alternatywę dla omletu, czyli frittatę z boczkiem i rukolą.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 5 jajek
- 5-6 plasterków wędzonego boczku
- 1 dużą garść rukoli
- szczyptę soli i pieprzu do smaku
- patelnię bez rączki, którą można wstawić do piekarnika

















1. Jajka z odrobiną soli i pieprzu roztrzepujemy w misce trzepaczką.

2. Następnie nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni.

3. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w kosteczkę boczek, przez ok 10 minut.

4. Po 10 minutach dodajemy umytą i osuszoną rukolę. Całość podsmażamy przez ok. 2 minuty, aż rukola straci swoją objętość.

5. Następnie zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy jajka. Podsmażamy przez 1 minutę cały czas mieszając, jajka powinny się odrobinę ściąć.

6. Tak przygotowane jajka wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut, do momentu aż frittata całkowicie się zetnie i lekko uniesie.



SMACZNEGO! :)

Spróbujcie również innych pomysłów na jajka, m. in.: szakszuki, pasty jajecznej, czy kanapek z jajkiem sadzonym

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...