wtorek, 23 lutego 2016

Krem marchewkowy z pomarańczą i imbirem

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na rozgrzewający krem marchewkowy z dodatkiem soku pomarańczowego i imbiru.



Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 4 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła
- 1 litr bulionu (ewentualnie 1 litr wody i 1 kostkę rosołową)
- pół szklanki 100% soku pomarańczowego
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki chili w proszku (dla osób które preferują ostrzejszy smak)


do zrobienia chrupkich grzanek potrzebujemy:

- 4 kromki chleba
- 1 czubatą łyżeczkę masła







1. Marchew myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie talarki.

2. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez minutę a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę.

3. Całość podsmażamy przez ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.

4. W tym czasie nastawiamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.

5. Kiedy marchewki są już zrumienione na patelnię wlewamy sok pomarańczowy i całość dusimy przez 5 minut. W międzyczasie doprawiamy imbirem oraz solą i pieprzem.

6. Następnie całą zawartość patelni przelewamy do garnka z bulionem i gotujemy jeszcze przez 15 minut.

7. Tak przygotowaną zupę blendujemy na gładki krem (jeśli nie posiadacie blendera z możliwością blendowania na gorąco, zupa musi najpierw przestygnąć).

8. Po zblendowaniu doprawiamy chili, ewentualnie ponownie szczyptą soli.

9. Krem podajemy z chrupkimi grzankami. Aby je przygotować wystarczy pokroić chleb w niewielką kosteczkę i podsmażyć go przez kilka minut na maśle, od czasu do czasu mieszając.


SMACZNEGO! :)


Spróbujcie również delikatnego kremu marchewkowe, na który przepis znajdziecie tutaj.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...