poniedziałek, 8 lutego 2016

Pieczony filet z pstrąga w pikantnym maśle czosnkowym

Cześć Wszystkim! :)

Dziś ponownie zapraszam na smaczną, szybką i przede wszystkim zdrową rybę. 



Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 2 filety pstrąga łososiowego (ok. 500 g)
- 1 łyżkę masła
- 1 łyżkę smakowej oliwy z chili (możecie użyć  domowej oliwy z dodatkiem chili i czosnku, na którą przepis znajdziecie tutaj)
- sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 2 duże szczypty posiekanego koperku
- szczyptę soli i pieprzu

- dodatkowo 1 łyżkę oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego











1. Masło, oliwę, sok z cytryny, czosnek, koperek oraz przyprawy ucieramy łyżką w szklance na gładką masę.

2. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

3. Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do dołu. Następnie całą powierzchnię filetów smarujemy masłem czosnkowym.


4. Tak przygotowaną rybę wstawiany do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.


SMACZNEGO! :)


Polecam wypróbować również pieczonego pstrąga z pietruszką lub pstrąga z pesto z jarmużu

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...