wtorek, 9 lutego 2016

Pikantna salsa pomidorowa na ciepło

Cześć Wszystkim! :)

Dziś kolejna odsłona salsy pomidorowej, tym razem w wydaniu na gorąco.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 opakowanie (500 ml) przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chili (bez pestek)
- szczyptę chili w proszku
- szczyptę ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżkę oliwy z oliwek


1. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Całość podsmażamy przez 1 minutę.

2. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz porwane listki bazylii i podsmażamy przez 10 minut.

3. Po upływie tego czasu sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz chili.
 

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...