poniedziałek, 22 lutego 2016

Tagliatelle z cukinią i pomidorkami

Cześć Wszystkim! :)

Dziś pomysł na smaczny, wegetariański makaron, który przygotujecie w ciągu 15 minut.



Do przygotowania będziemy potrzebować:

- porcję makaronu tagliatelle, ja użyłam makaronu bezjajecznego z mąki pszennej durum typu semolina
- 1 średniej wielkości cukinię
- kilka pomidorków truskawkowych
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1/4 części cytryny (1-2 łyżki)
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- szczyptę soli i pieprzu do smaku


1. Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.

2. Warzywa myjemy i osuszamy. Pomidorki kroimy na pół, a cukinię za pomocą obieraczki do warzyw na długie, cienkie plastry.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z sokiem z cytryny. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Podsmażamy przez 5-7 minut.

4. Następnie dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i podsmażamy kolejne 5 minut.

5. Po tym czasie na patelnię dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy, mieszamy podsmażając jeszcze przez chwilę dla połączenia smaków i podajemy gorące.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...