środa, 2 marca 2016

Kaszotto z warzywami

Cześć Wszystkim! :)

Dziś ponownie zapraszam na kaszotto z kaszy jaglanej. Tym razem jako dodatku użyłam świeżego brokułu i kalafiora, a całość podsmażyłam na maśle z czosnkiem, bez dodatku wina. Takie kaszotto mogą zjeść również dzieci.



D przygotowania porcji dla 4 osób potrzebujemy:

- 250 g świeżego brokułu
- 250 g świeżego kalafiora (ja kupiłam półkilogramową tackę, na której znajdował się brokuł i kalafior podzielony na różyczki)
- 200 g kaszy jaglanej (2 woreczki)
- 1,5 l warzywnego bulionu (lub 1,5 l wody i 2 warzywne kostki rosołowe)
- 3 czubate łyżeczki masła
- 3 łyżki oliwy
- 3 duże ząbki czosnku
- 100 g sera typu parmezan
- sól i pieprz do smaku
- 2 duże garnki











1. Brokuł i kalafior płuczemy, a następnie dzielimy na mniejsze różyczki, odcinając grube, twarde łodygi.

2. Duży garnek napełniamy wodą do 3/4 jego wysokości i doprowadzamy do wrzenia. Następnie przekładamy do niego brokuł oraz kalafior i gotujemy przez ok. 10 minut, aż różyczki będą miękkie.

3. Ugotowane warzywa odcedzamy, a garnek płuczemy i przygotowujemy w nim kaszotto.

4. W drugim garnku podgrzewamy bulion doprowadzając do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, tak aby bulion już nie wrzał, ale cały czas pozostawał gorący.

5. W garnku po warzywach rozgrzewamy masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez minutę.

6. W tym czasie kaszę przekładamy na sitko i płuczemy pod gorącą wodą. Następnie przekładamy ją do garnka z czosnkiem, mieszamy i podsmażamy przez 5 minut.

7. Po tym czasie do kaszy dodajemy 1 chochelkę bulionu, całość mieszamy, czekając aż kasza wchłonie cały płyn.

W tym momencie zaczynamy etap dodawania bulionu, więc przez cały czas należy pilnować kaszy, aby się nie przypaliła, od czasu do czasu mieszając.

8. Kiedy kasza wchłonie cały płyn dodajemy następną chochlę bulionu i tak w kółko, aż kasza zwiększy swoją objętość i będzie wystarczająco miękka. Powinno się zużyć prawie cały przygotowany bulion.

9. Do miękkiej kaszy dodajemy starty parmezan oraz odcedzone warzywa.

10. Całość mieszamy, doprawiamy i podajemy gorące!


SMACZNEGO! :)


Spróbujcie również kaszotta z boczkiem oraz kaszotta z cukinią

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...