wtorek, 29 marca 2016

Krem czekoladowy z suszonych daktyli

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na bardzo łatwy krem z suszonych daktyli, który może być zdrowym i smacznym zamiennikiem kupnego kremu czekoladowego.



Do przygotowania potrzebujemy:

- 250 g suszonych daktyli
- 4-5 łyżek ciemnego kakao
- pół szklanki mleka
- dobry blender


1. Daktyle przekładamy do miski, zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na całą noc.

2. Na drugi dzień odciśnięte daktyle przekładamy do blendera, dodajemy kakao oraz mleko i blendujemy na gładką masę.

3. Krem przechowujemy w lodówce nawet przez kilka dni.

Jeśli ktoś posiada bardzo mocny blender daktyle wystarczy odstawić na 2-3 godziny. Im dłużej jednak, tym stają się bardziej miękkie, co oznacza, że szybciej i łatwiej zblendujemy je na krem.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...