wtorek, 8 marca 2016

Krewetki z czosnkiem i chili na białym winie

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na proste, a jednocześnie przepyszne krewetki, które przygotujecie w ciągu 20 minut.


Do przygotowania potrzebujemy:

- 500 g białych, mrożonych krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczkę chili bez pestek
- 3 duże szczypty siekanej natki pietruszki
- pół kieliszka białego, półwytrawnego wina
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
- sól i pieprz do smaku














1. Krewetki przekładamy na sito, płuczemy, odstawiamy na chwilę do całkowitego rozmrożenia i osuszamy na papierowym ręczniku.

2. Z zewnętrznej i wewnętrznej strony grzbietu wycinamy czarną żyłkę, lekko nacinając skórę krewetek (białe, kupne krewetki najczęściej mają usuniętą żyłkę z zewnętrznej strony, warto to jedno sprawdzić :)


3. No rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i oliwę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili i podsmażamy przez minutę.

4. Następnie na patelnię przekładamy krewetki i podsmażamy przez 2 minuty z każdej strony.

5. Po 4 minutach dodajemy wino, sok z cytryny oraz posiekaną pietruszkę, zwiększamy ogień i całość ponownie podsmażamy przez 2 minuty z każdej strony.

6. Na koniec krewetki doprawiamy, mieszamy i podajemy gorące!


Krewetki najlepiej smakują podane z bagietką czosnkową, grzankami z chleba lub świeżą bułką.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...