czwartek, 10 marca 2016

Kurczak w sosie pomidorowym z mozzarellą

Cześć Wszystkim! :)

Zainspirowana "Pomysłem na...kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą" postanowiłam stworzyć podobne danie w lżejszej wersji.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 podwójną pierś kurczaka
- 1 kulkę mozzarelli
- 1 opakowanie (500 ml) przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczkę oregano
- 1 łyżeczkę bazylii
- pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju














1. Kurczaka płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy go na pół oraz wszerz na 4 cienkie filety.

2. Tak przygotowane mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron.

3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy kurczaka przez 2 minuty z każdej strony.

4. Następnie do mięsa dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy.

5. Całość podsmażamy przez ok. 10 minut, w międzyczasie przewracając kurczaka na drugą stronę.

6. Po upływie tego czasu na filety nakładamy po plasterku odsączonej mozzarelli i całość dusimy pod przykryciem przez kolejne 2 minuty, aż ser się rozpuści.


Takiego kurczaka można podać z kaszą, ryżem, makaronem, czy też frytkami.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...