środa, 23 marca 2016

Pieczone cukinie faszerowane kuskusem i pieczarkami

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na propozycje wegetariańskiego obiadu, który można przygotować w ilości "hurtowej" dla całej rodziny :)


Do przygotowania potrzebujemy:

- 6 średniej wielkości cukinii
- 1 opakowanie pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 1 przecier pomidorowy (500 g)
- 4 ząbki czosnku
- żółty ser do posypania cukinii
- 1 łyżkę masła
- 1 łyżkę oliwy
- pół szklanki kaszy kuskus
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- 1 łyżeczkę ostrej papryki
- 1 łyżeczkę suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku








1. Cukinie płuczemy, osuszamy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół i drążymy małą łyżeczką do powstania "łódeczek", które później napełnimy farszem.

2. Wydrążone nasiona z 4 cukinii przekładamy do miski, z pozostałych 2 cukinii nasiona nie będą nam potrzebne, ponieważ farszu wyjdzie wystarczająca ilość.

3. Wydrążone cukinie lekko solimy i układamy jedna obok drugiej na wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym lub blasze.

4. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w paski, a następnie przekładamy do nasion cukinii.

5. Papryki płuczemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do cukinii i pieczarek.

6. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy oliwę z masłem i podsmażamy na niej wcześniej przygotowane warzywa i grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

7. Całość oprószamy solą aby warzywa szybciej puściły wodę. Następnie smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 minut, do momentu aż odparuje cała woda z warzyw, a papryka będzie miękka.

8. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przygotowujemy kaszę kuskus.

9. Do małego garnka wlewamy pół szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda będzie wrzała przekładamy do niej kaszę, przykrywamy pokrywką, ściągamy z gazu i odstawiamy na 5 minut, aby kasza napęczniała.

10. Tak przygotowaną kasze przekładamy do farszu, całość mieszamy i doprawiamy.


11. Gotowy farsz przekładamy na wydrążone cukinie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po upływie 15 minut cukinie posypujemy startym serem.


Pieczone cukinie można podać z lekkim dipem czosnkowym, na którego przepis znajdziecie tutaj.




SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...