wtorek, 15 marca 2016

Tapenada z czarnych oliwek

Cześć Wszystkim! :)

Dziś pomysł na pastę z czarnych oliwek, która w połączeniu ze świeżą bagietką tworzy smaczną i szybką przystawkę.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 słoik czarnych oliwek bez pestek (340 g w zalewie, po odsączeniu 150 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe ząbki czosnku (lub 1 duży)
- 2 szczypty suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku


1. Odsączone oliwki przekładamy do blendera i blendujemy przez kilka sekund.

2. Pastę przekładamy do miski, do której dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz przyprawy.

3. Całość mieszamy i gotowe! 

Pastę przechowujemy w lodówce.

Jeśli nie posiadacie blendera oliwki można też drobno posiekać. 


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...