piątek, 29 kwietnia 2016

Czerwone curry z kurczakiem

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na słodko-pikantne danie kuchni tajskiej, czyli czerwone curry z kurczakiem.


Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:

- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 puszkę mleka kokosowego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 czerwoną papryczkę chili bez pestek
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego korzenia imbiru
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
- 1 łyżeczkę kurkumy
- pół łyżeczki kuminu
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku










1. Na głębokiej patelni (lub najlepiej w woku) rozgrzewamy olej, na którym przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir.

2. Następnie dodajemy pastę curry oraz resztę sypkich przypraw. Całość mieszamy i podsmażamy przez chwilę, aby curry oddało swój aromat.

3. Do tego dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy przez ok. 10 minut.

4. Po tym czasie dodajemy pomidory, mleko kokosowe, sok z cytryny oraz czerwoną papryczkę chili. Jeśli lubicie ostre potrawy możecie dodać posiekane chili, lub tak jak ja, przekroić papryczkę na pół, usunąć pestki, dodać do sosu, a przed podaniem wyciągnąć. Papryczka nada wówczas daniu tylko delikatną ostrość. Całość dusimy przez ok. 15 minut, aż sos trochę zgęstnieje.

Tak przygotowane curry podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...