piątek, 22 kwietnia 2016

Kurczak curry

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na aromatyczne, słodko-pikantne filety z kurczaka w jogurtowym sosie curry.



Do przygotowania porcji dla 3 osób będziemy potrzebować:

- 2 piersi kurczaka
- 1 duży jogurt naturalny
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki miodu
- 1 czubatą łyżeczkę curry
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki oregano
- szczyptę chili
- sól i pieprz do smaku













1. Kurczaka płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w paski.

2. Do jogurtu dodajemy oliwę, miód oraz przyprawy.

3. Połowę jogurtowej marynaty przelewamy do kurczaka, dokładnie go obtaczamy i wkładamy na godzinę do lodówki.

4. Resztę jogurtowego sosu curry zostawiamy do polania ryżu, ziemniaków, czy też makaronu.

5. Zamarynowanego kurczaka przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez dodatku tłuszczu przez ok. 10 minut. Jeśli mięso w trakcie smażenia puści za dużo wody, najlepiej będzie ją odlać, ponieważ mięso ma się smażyć, a nie dusić :)


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...