czwartek, 14 kwietnia 2016

Naleśniki żytnie

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na naleśniki z mąki żytniej ze słodkimi dodatkami.



Do przygotowania porcji 10 cienkich naleśników będziemy potrzebować:

- 1 szklankę mąki żytniej typ 720
- 1,5 szklanki mleka
- pół szklanki wody niegazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżkę oleju
- szczyptę soli


1. Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

2. Następnie na patelni rozgrzanej bez dodatku tłuszczu wylewamy porcję ciasta i smażymy na rumiano z obu stron.

3. Naleśniki podałam z kakaowym kremem z suszonych daktyli (przepis tutaj), kleksem naturalnego jogurtu i owocami. Całość posypałam wiórkami kokosowymi.


SMACZNEGO! :)


Polecam również klasyczne, pszenne naleśniki.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...