środa, 6 kwietnia 2016

Łosoś z sosem jogurtowo-koperkowym

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na pieczonego łososia podanego z lekkim, jogurtowym sosem.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 400 g filetu z łososia
- 1 łyżkę soku z cytryny
- 1 łyżkę oleju
- szczyptę soli i pieprzu


do sosu:

- 1 mały jogurt naturalny
- pół pęczka posiekanego koperku
- sok z 1/4 cytryny
- sól i pieprz do smaku










1. Rybę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy skórę.

2. Następnie skrapiamy z obu stron sokiem z cytryny i oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem.

3. Tak przygotowanego łososia wstawiamy na godzinę do lodówki.

4. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i również wstawiamy do lodówki.

5. Zamarynowaną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.

Upieczoną rybę podajemy z lekko kwaśnym, koperkowym sosem.


SMACZNEGO! :)


Spróbujcie również pieczonego łososia z sosem bazyliowym, na którego przepis znajdziecie tutaj.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...