piątek, 1 kwietnia 2016

Pasta z suszonych pomidorów i żurawiny

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na pastę z suszonych pomidorów i żurawiny.



Do przygotowania będziemy potrzebować:


- 1 słoik suszony pomidorów z żurawiną (270 g, po odsączeniu 150 g) lub 1 słoik suszonych pomidorów i 1 łyżkę suszonej żurawiny
- pół szklanki łuskanego słonecznika
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- szczyptę suszonej chili
- sól i pieprz do smaku


1. Pomidory i żurawinę odsączamy z oleju i blendujemy razem z pestkami słonecznika przez kilka sekund. Jeśli nie posiadacie blendera pomidory i żurawinę drobno siekamy, a słonecznik kruszymy, np. za pomocą tłuczka do mięsa :)

2. Całość przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę oraz przyprawy, mieszamy i gotowe.

Tak przygotowaną pastę można przechowywać  w lodówce przez kilka dni.


SMACZNEGO! :)


Spróbujcie również tapenady, czyli pasty z czarnych oliwek, na którą przepis znajdziecie tutaj.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...