środa, 27 kwietnia 2016

Wegetariańskie szaszłyki z tofu

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na wegetariańskie szaszłyki z tofu i warzywami.


Do przygotowania marynaty do tofu będziemy potrzebować:

- 1 kostkę tofu naturalnego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- po pół łyżeczki suszonej bazylii, tymianku i słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczyptę soli
















1. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do pokrojonego w kostkę tofu i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

2. Tak zamarynowane tofu nadziewamy na patyki do szaszłyków na przemian z ulubionymi warzywami. U mnie było to kilka pieczarek, połowa cukinii, opakowanie pomidorków koktajlowych i czerwona papryka. Wszystkie te warzywa opłukałam, osuszyłam i chwilę przed podaniem zamarynowałam w 3 łyżkach oliwy z oliwek z dodatkiem łyżeczki ziół prowansalskich.

3. Szaszłyki grillujemy do zrumieniania.
 
Z wyżej wymienionych składników wyszło 10 szaszłyków.



SMACZNEGO! :)


Wielbicielom mięsa polecam wypróbować mój zeszłoroczny przepis na sojowe szaszłyki z kurczakiem.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...