sobota, 9 kwietnia 2016

Zupa z czerwonej soczewicy

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na gęstą i sycącą zupę z czerwonej soczewicy.



Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować:

- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu
- 1 szklankę passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- korzeń świeżego imbiru (ok. 1 cm)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczkę ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kuchni indyjskiej. Ja użyłam mieszanki madras, ale możecie również użyć bardziej popularnej garam masali. Jeśli nie posiadacie gotowej mieszanki przypraw możecie taką przygotować używając szczypty kminu rzymskiego, kurkumy, curry, kolendry, zmielonej gorczycy, gałki muszkatołowej i cynamonu. Proporcje są tak naprawdę zależne od waszych preferencji.








1. W garnku podgrzewamy olej. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir oraz ostrą i słodką paprykę. Całośc mieszamy i podsmażamy przez minutę.

2. Następnie dodajemy bulion, passatę pomidorową i surową soczewicę. 

3. Całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 25 minut od czasu do czasu mieszając.

4. Pod koniec gotowania zupę przyprawiamy indyjską mieszanką.

Przed podaniem zupę można posypać świeżą natką pietruszki.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...