piątek, 13 maja 2016

Burger z białej fasoli

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na burgera z białej fasoli, który w porównaniu z burgerem z ciecierzycy czy burgerem z czerwonej fasoli jest najbardziej neutralny w smaku. Smak można oczywiście regulować za pomocą ulubionych przypraw, jednak nie wszyscy lubią bardzo aromatyczny kumin czy curry


Do przygotowania porcji 4 cienkich lub 3 grubszych burgerów potrzebujemy:

- 1 puszkę białej fasoli (400 g, po odsączeniu 240 g)
- 1 czubatą łyżkę mąki wrocławskiej
- 1 łyżkę bułki tartej
- 1 łyżkę sezamu
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- garść posiekanego koperku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczyptę soli i pieprzu do smaku
- ulubione bułki i warzywa












1. Fasolę odsączamy i blendujemy na gładką masę.

2. Do tak przygotowanej fasoli dodajemy resztę składników.

3. Całość mieszamy, formujemy na kształt kotletów, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 20-25 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.

4. W połowie pieczenia kotleciki przekładamy na drugą stronę.


Takie kotleciki można również usmażyć.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...