środa, 11 maja 2016

Burger z czerwonej fasoli

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na wegetariańskie burgery z czerwonej fasoli.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 puszkę czerwonej fasoli (400 g, po odsączeniu 240 g)
- połowę czerwonej papryczki chili bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- garść posiekanej natki pietruszki
- po pół łyżeczki kminu oraz słodkiej i ostrej papryki
- szczyptę soli do smaku
- olej do smażenia
- bułki, warzywa i sosy według uznania :) Do domowych burgerów polecam sos tysiąca wysp, sos czosnkowy, lub pikantną salsę pomidorową.












1. Fasolę odsączamy, a następnie blendujemy razem z czosnkiem i papryczką chili.

2. Do zblendowanej masy dodajemy mąkę, pietruszkę oraz przyprawy.

3. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Jeśli masa za bardzo klei się do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki.

4. Następnie formujemy kotlety i wstawiamy na godzinę do lodówki.


5. Tak przygotowane burgery smażymy na mocno rozgrzanej patelni (tłuszcz powinien zakrywać całe jej dno) do zrumienienia, przez ok. 5 min z każdej strony.

6. Następnie burgery odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i gotowe.

Burgery powinny przypaść do gustu nawet osobom, które na co dzień nie przepadają za czerwoną fasolą.


SMACZNEGO! :)


Polecam również spróbować wegetariańskich falafeli z ciecierzycy, przepis znajdziecie tutaj.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...