środa, 4 maja 2016

Ciastka ze skwarek

Cześć Wszystkim! :)

Ponieważ ja nie posiadam maszynki do mięsa na dzisiejszy przepis zaprasza moja mama :)
Dziś zatem proponujemy Wam pyszne i słodkie ciastka ze...skwarek :) Dokładnie tych samych, które otrzymujemy po wytopieniu smalcu.

Zaręczam, że ciastka są bardzo smaczne i rzadko kto zgaduje, że do ich przygotowania używane są właśnie skwarki.


Do przygotowania potrzebujemy:

- 400 g (ok. 2,5 szklanki) zmielonych skwarek
- 1 kg mąki wrocławskiej
- 2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubatą łyżkę śmietany 18%















1. Skwarki dwa razy mielimy w maszynce do mięsa (lub blenderze) na możliwie gładką masę.

2. Zmielone skwarki przekładamy do miski, gdzie łączymy je z resztą składników (śmietanę dodajemy na samym końcu).

3. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką do otrzymania zwartej, ścisłej masy, a następnie odstawimy na godzinę do lodówki.

4. W oryginale ciasto formuje się za pomocą specjalnej nakładki dołączonej do maszynki do mięsa. W nowych maszynkach niestety już takich nie ma, ciastka można jednak dowolnie formować za pomocą, np. foremek do ciast.

5. Tak przygotowane ciastka przekładamy na blachę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

6. Na koniec ciastka można posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...