środa, 18 maja 2016

Pieczony dorsz z jarmużem

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na pieczonego dorsza z jarmużem. Ryba wychodzi bardzo delikatna, a dzięki dodatku czosnkowo-maślanego jarmużu wyrazista w smaku.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 3 filety z dorsza (moje mrożone filety miały 360 g)
- 3 duże garści świeżego jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczkę masła
- 1 łyżkę śmietany 18%
- szczyptę pieprzu ziołowego
- sól i pieprz do smaku
- odrobinę parmezanu do posypania na wierzch














1. Rybę rozmrażamy, płuczemy i osuszamy, a następnie z obu stron oprószamy solą i pieprzem ziołowym.

2. Tak przygotowaną wstawiamy na min. pół godziny do lodówki.

3. W międzyczasie przygotowujemy jarmuż, który płuczemy, osuszamy i wycinany grube, twarde łodygi.

4. Na patelni rozpuszczamy masło, a na nim przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy jarmuż i podsmażamy, aż straci swoja objętość. Na końcu dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, a całość dusimy jeszcze przez minutę.

5. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch układamy porcję jarmużu, a następnie oprószamy parmezanem.


6. Tak przygotowanego dorsza wstawiany na 20 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...