środa, 29 czerwca 2016

Lekka zapiekanka z łososia i batatów

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na lekką, letnią zapiekankę z łososia, batatów, brokułów i kalafiora.



Do przygotowania porcji dla 3 osób będziemy potrzebować:

- 400 g filetu z łososia
- 2 bataty
- kilka różyczek brokułu i kalafiora (łącznie miałam pół kg)
- 1 łyżkę oleju
- sok z 1/3 cytryny
- garść posiekanego koperku
- pół łyżeczki tymianku
- szczyptę soli


Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:

- 1 duży jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżkę startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku





1. Z łososia odcinamy skórę, a następnie płuczemy i osuszamy. Tak przygotowaną rybę kroimy na 2 cm kawałki.

2. W misce łączymy olej z sokiem z cytryny, koperkiem, tymiankiem oraz szczyptą soli. Do marynaty dodajemy pokrojonego łososia, którego odstawiamy na godzinę do lodówki.

3. Bataty przygotowujemy jak zwykłe ziemniaki, czyli obieramy, płuczemy i kroimy w niewielkie kawałki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min.

4. W tym czasie dzielimy kalafior i brokuł na mniejsze różyczki i dodajemy do gotujących się batatów. Całość gotujemy jeszcze przez 5 min.

5. Bataty i warzywa odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

6. Na wierzch układamy kawałki łososia, a całość polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, czosnku, parmezanu i przypraw.

7. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.


Zapiekanka nie nadaje się do podgrzewania. Jeśli został Wam kawałek zapiekanki, polecam zjeść go na zimno, np. w formie lekkiego lunchu do pracy.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...