wtorek, 21 czerwca 2016

Makaron z białymi szparagami w sosie tymiankowo-cytrynowym

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na smaczny, lekko kwaskowaty makaron z białymi szparagami. Prosty i szybki, więc kto jeszcze nie próbował szparagów w tym roku, musi się śpieszyć, bo ich sezon powoli dobiega końca.



Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:

- ulubiony makaron (u mnie gniazda/wstążki)
- pół pęczka białych szparagów (ok. 10 sztuk)
- 1 małą śmietanę 30% (200 g)
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczkę masła
- 1 łyżeczkę tymianku
- pieprz
- natkę pietruszki do posypania (opcjonalnie)












1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Szparagi obieramy ze skórki (najlepiej obieraczką do warzyw) od miejsca poniżej główki, aż do twardej końcówki. Główki nie obieramy, a twarde końcówki odcinamy najlepiej ok. 2 cm od dołu. Następnie szparagi kroimy na 3 cm części, płuczemy i osuszamy.

3. Tak przygotowane szparagi wrzucamy do wrzącej wody ze szczyptą soli i cukru na ok 10-15 min aż zmiękną. Główki dorzucamy dopiero w połowie gotowania, ponieważ są delikatniejsze niż reszta łodygi.

4. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.

5. Po minucie dodajemy śmietanę, którą doprowadzamy do wrzenia.

6. Następnie dodajemy parmezan, tymianek oraz połowę soku z cytryny i całość gotujemy, aż powstanie gęsty sos.

7. Do sosu dodajemy odcedzony makaron i szparagi, całość delikatnie mieszamy i ewentualnie ponownie doprawiamy pieprzem oraz drugą częścią soku z cytryny.

8. Na talerzu posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu i natką pietruszki.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...