środa, 1 czerwca 2016

Szybki bigos dla początkujących

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na bardzo prosty i stosunkowo szybki bigos, dla tych, którzy nie chcą poświęcać kilku godzin na jego przygotowanie.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- ok. 1 kg kiszonej kapusty z marchewką (po odsączeniu zostanie ok. 600-700 g)
- 2 kiełbasy zwyczajne
- 1,5 szklanki wody
- 5 łyżek oleju
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pól łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz do smaku













1. Kapustę odsączamy z nadmiaru wody, a następnie podsmażamy na 3 łyżkach oleju przez 15 min.

2. Po tym czasie dodajemy połowę wody, liście laurowe oraz ziele angielskie i całość dusimy pod przykryciem przez pół godziny.

3. W połowie duszenia dodajemy drugą porcję wody. Kapustę należy również od czasu do czasu przemieszać.

4. W międzyczasie kroimy kiełbasę w półplasterki i podsmażamy ją na drugiej patelni na reszcie oleju do zrumienienia (ok. 10-15 min).

5. Usmażoną kiełbasę dodajemy do kapusty, doprawiamy papryką, pieprzem oraz koncentratem i ponownie dusimy pod przykryciem przez kolejne 15 min. Jeśli potrzeba można dodać jeszcze odrobinę wody.

6. Łącznie po godzinie kapusta powinna być wystarczająca miękka, a więc bigos mamy gotowy.


Swój bigos podaję najczęściej z ćwikłą, czyli startymi buraczkami z dodatkiem chrzanu.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...