wtorek, 14 czerwca 2016

Tortille z kurczakiem w sosie musztardowym

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na musztardowe tortille.



Do przygotowania 3 tortilli będziemy potrzebować:
- 3 placki tortilli
- 1 pierś z kurczaka
- kilka pomidorków koktajlowych
- 4 rzodkiewki
- 3 ogórki kiszone
- 1/3 opakowania sera typu feta
- 2 duże garście świeżej rukoli
- folię aluminiową

Na marynatę do mięsa będziemy potrzebować:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżkę miodu
- 2 łyżki musztardy (ja użyłam zwykłej, łagodnej, ale można też użyć musztardy pikantnej dla ostrzejszego smaku)
- szczyptę soli i pieprzu do smaku

Do przygotowania sosu:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej, stołowej, czy delikatesowej)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz do smaku



1. Kurczaka płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w niewielką kosteczkę.

2. Składniki marynaty łączymy ze sobą, dodajemy do pokrojonego kurczaka i tak zamarynowanego odstawiamy na godzinę do lodówki.

3. W tym czasie przygotowujemy sos, łącząc wszystkie składniki ze sobą.

4. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni przez 10 minut (bez dodatku tłuszczu). Następnie dodajemy wszystkie warzywa oraz ser (pokrojone w kostkę/paski/plasterki) i całość smażymy do momentu, aż rukola zmniejszy swoją objętość (3-5 min).

5. Na drugiej, suchej patelni podpiekamy z obu stron placki tortilli, aby były ciepłe.


6. Na gotową tortillę nakładamy sos oraz podsmażonego kurczaka z warzywami. Całość rolujemy, a następnie zawijamy w folię aluminiową i gotowe.


SMACZNEGO! :)


Spróbujcie również wrapów z kurczakiem curry lub jarmużem i sosem czosnkowo-koperkowym.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...