poniedziałek, 6 czerwca 2016

Tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na szybką pomidorówkę, która zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem.



Do przygotowania porcji dla 3-4 osób potrzebujemy:

- 1,5 l bulionu (lub 1,5 l wody i 1,5 kostki rosołowej)
- 1,5 torebki białego ryżu
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczyptę ziół prowansalskich, pieprzu ziołowego, suszonej pietruszki (można użyć świeżej), soli i pieprzu do smaku













1. Bulion (lub wodę z kostką rosołową) doprowadzamy do wrzenia.

2. Pomidory blendujemy na gładką masę i dodajemy do gotującego się bulionu.

3. Całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 15 minut.

4. Po tym czasie zupę doprawiamy czosnkiem, przyprawami i koncentratem pomidorowym do smaku, po czym wsypujemy surowy ryż.

5. Następnie całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-30 minut. Gdy ryż już będzie miękki garnek zestawiamy z ognia.

6. W szklance mieszamy śmietanę z 1 chochlą gorącej zupy, dzięki czemu śmietana się nie zważy. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do garnka, całość mieszamy i ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku.


SMACZNEGO! :)


Polecam również pomidorową zupę z czerwonej soczewicy oraz pikantny krem pomidorowy.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...