środa, 6 lipca 2016

Pasta z bobu

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na aromatyczną pastę z bobu.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 500 g świeżego bobu
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczkę pepperoni (możecie również użyć papryczki chili, wówczas nie dodawajcie już tej w proszku)
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- 1 płaską łyżeczkę kuminu
- szczyptę chili
- sól i pieprz do smaku














1. Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min od momentu ponownego zagotowania wody.

2. Następnie płuczemy go pod zimną wodą i obieramy ze skórki, nacinając jego koniec i wyciskając ziarno.

3. Tak przygotowany bób mielimy w blenderze lub przekładamy do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na gładką masę.

4. Do pasty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pepperoni bez pestek, oliwę oraz przyprawy.

5. Całość mieszamy i gotowe.

Pasta w smaku przypomina hummus, w związku z czym idealnie nadaje się na kanapki lub jako dodatek do suchych przekąsek.


SMACZNEGO! :)


Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...