poniedziałek, 18 lipca 2016

Spaghetti z bobem

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na szybki makaron z bobem, bo są to już niestety ostatnie chwile, kiedy możecie go jeszcze kupić.



Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:

- 500 g świeżego bobu
- garść pomidorków koktajlowych
- makaron spaghetti
- 1 papryczkę chili bez pestek i gniazd nasiennych
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- świeżą natkę pietruszki
- opcjonalnie parmezan do posypania na wierzch












1. Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min od momentu ponownego zagotowania wody.

2. Następnie płuczemy go pod zimną wodą, zatrzymując proces gotowania i obieramy ze skórki nacinając jego koniec, a następnie wyciskając ziarno.

3. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

4. Na rozgrzanym oleju przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili.

5. Następnie dodajemy bób i podsmażamy go przez 5 minut. Po 5 min dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pietruszkę, cytrynę oraz przyprawy i całość podsmażamy jeszcze przez 2 minuty.

6. Jako ostatnie dodajemy 2 chochle wody z ugotowanego makaronu, a następnie odcedzony makaron. Spaghetti mieszamy i podajemy posypane tartym parmezanem.


SMACZNEGO! :)


Jeśli lubicie bób, spróbujcie również przepysznej pasty z bobu.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...