piątek, 19 sierpnia 2016

Paluszki rybne z dorsza

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na smażone paluszki rybne z dorsza w panierce z mąki.



Do przygotowania będziemy potrzebować:

- ok. 400 g filetu z dorsza
- 2 - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- garść świeżej bazylii
- 1 jajko
- mąkę wrocławską
- olej do smażenia
- szczyptę soli i pieprzu













1. Rybę płuczemy, osuszamy i dzielimy na kilka mniejszych kawałków.

2. Następnie przygotowujemy marynatę z oleju, cytryny, czosnku, bazylii oraz soli i pieprzu.

3. Kawałki dorsza umieszczamy w marynacie i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.

4. Po godzinie rybę obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia (ok. 5 min z każdej strony). Olej powinien przykrywać całe dno patelni. Dodatkowo przez kilka sekund obsmażamy również boki ryby.

5. Tak przygotowane paluszki przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i gotowe.


SMACZNEGO! :)


Ps. Uwaga na ości, które kryją się pod panierką!

Ps 2. Przepis na ogórki małosolne widocznie na zdjęciu znajdziecie tutaj.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...