piątek, 12 sierpnia 2016

Spring rolls na surowo

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na świeżą, lekką i smaczną przekąskę w postaci spring rolls "na surowo".



Do przygotowania będziecie potrzebować papier ryżowy oraz Waszą ulubioną sałatę i warzywa. Ja użyłam:

- 1 małę sałatę rzymską
- 1 czerwoną paprykę
- pół zielonego ogórka
- kilka rzodkiewek
- sól i pieprz

Z powyższych składników wyszło 18 sajgonek.


1. Papier ryżowy namaczamy wg instrukcji na opakowaniu. Będziecie potrzebować do tego miskę z zimną wodą oraz deskę, na której będziecie zwijać sajgonki.

2. Na mokrym papieże układamy warzywa, oprószamy szczyptą soli oraz pieprzu i ściśle zawijamy w spring rolls. Warzywa układamy na dole papieru, najpierw zawijamy dolny brzeg, następnie prawą i lewą stronę do środka farszu i całość zwijamy ku górze.

3. Sajgonki układamy jedna obok drugiej, tak aby się nie stykały, ponieważ mogą się skleić.

4. Sajgonki podaje zazwyczaj ze słodkim sosem chili.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...