środa, 5 października 2016

Smażony pstrąg łososiowy z sosem miodowo-musztardowym

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na smażonego pstrąga z dodatkiem sosu miodowo-musztardowego. Sos jest bardzo prosty, a jego przygotowanie zajmuje całe 3 minuty. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do pieczonych ziemniaków, czy nuggetsów z kurczaka.


Do przygotowania ryby będziemy potrzebować:

- 2 filety z pstrąga łososiowego (ok. 400 g)
- 2 łyżki oleju
- sok z 1/3 cytryny
- sól i pieprz


Do przygotowania sosu potrzebujemy:

- 1 łyżkę masła
- 1 łyżkę miodu
- 1 łyżkę łagodnej musztardy
- szczyptę ostrej papryki









 
1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

2. Następnie skrapiamy z obu stron olejem i cytryną oraz oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

3. Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 3 minuty z każdej strony.

4. W tym czasie w małym garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy miód. Mieszamy przez chwilkę do połączenia się składników, a następnie dodajemy musztardę i ostrą paprykę. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę.


SMACZNEGO! :)


Więcej przepisów na pstrąga znajdziecie tutaj.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...