czwartek, 3 listopada 2016

Escalivada z anchois


Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na katalońską sałatkę z pieczonych warzyw, która wybornie smakuje zarówno solo, jak i w zestawieniu z pieczonym mięsem czy rybą.



Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:

- 1 średniej wielkości bakłażan
- 3 papryki
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 8 filecików anchois
- pół łyżeczki bazylii
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek














1. Bakłażan oraz paprykę myjemy, a następnie w całości przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1 godzinę. W międzyczasie warzywa kilkukrotnie przewracamy, aby równomiernie się przypiekły.

2. 20 minut przed końcem pieczenia dokładamy pomidorki koktajlowe oraz czosnek w łupince.

3. Upieczone do miękkości warzywa odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Pomidorki kroimy na pół, czosnek wyciskamy z łupinek, paprykę obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Tak samo postępujemy z bakłażanem, zwracając szczególną uwagę na dokładne oddzielenie nasion, aby nie przeniosły do naszej sałatki goryczy.

4. Anchois dodajemy w całości. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy.

Sałatkę można podawać na zimno lub tak jak ja na ciepło. W przypadku obierania jeszcze gorących warzyw uważajcie jednak, aby się nie poparzyć!


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...