środa, 2 listopada 2016

Makaron z kurczakiem i orzechami nerkowca

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na makaron z kurczakiem i orzechami nerkowca. Makaron możecie przygotować zarówno w wersji lekkiej na bazie jogurtu naturalnego, jak i w wersji cięższej z dodatkiem śmietany.


Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:

- ulubiony makaron
- 1 pierś z kurczaka
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%/30%
- 4 łyżki orzechów nerkowca
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- szczyptę gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki bazylii
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia












1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 

2. Mięso oczyszczamy z błon, a następnie płuczemy, osuszamy, kroimy w niewielką kosteczkę i oprószamy przyprawami (z wyjątkiem gałki muszkatołowej) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

3. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez 7 min.

4. Jogurt/śmietanę łączymy z parmezanem i dodajemy do kurczaka. Całość smażymy jeszcze przez 5 min.

5. Jako ostatnie na patelni lądują orzechy nerkowca oraz odcedzony makaron. Całość mieszamy, doprawiamy gałką muszkatołową, ewentualnie solą oraz pieprzem i gotowe.


UWAGA: Jeśli tak jak ja użyjecie jogurtu naturalnego większość sosu wyparuje z patelni. Aby uzyskać kremowy sos, który zagęści danie należy użyć słodkiej śmietany.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...