czwartek, 19 stycznia 2017

Brokułowa pasta kanapkowa / pesto z brokuła

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na przepis 2 w 1, bo w zależności od stopnia zmiksowania brokuła uzyskamy albo pesto, albo świetną pastę kanapkową. Jeśli zdecydujecie się na pastę, możecie ją również wykorzystać do przygotowania makaronu. Ale umówmy się, taki makaron będzie wyglądem bardziej przypominać papkę niż pesto, chociaż smak pozostanie niezmieniony.



Do przygotowania potrzebujemy:

- 1 świeży brokuł
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki oliwy z oliwek
- szczyptę ostrej papryki
- 4 łyżki parmezanu
- sól i pieprz do smaku


1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, a następnie przelewamy zimną wodą, aby pesto zachowało zielony kolor.

2. Tak przygotowany brokuł miksujemy  z resztą składników przez krótką chwilę, aby otrzymać konsystencję pesto (mogą pozostać niewielkie grudki) lub na gładką masę do uzyskania konsystencji pasty.

3. Otrzymaną pastę / pesto dodatkowo zalewamy z wierzchu odrobiną oliwy z oliwek.


SMACZNEGO! :)


Wypróbujcie również klasyczne pesto bazyliowe lub pesto z jarmużu.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...