środa, 11 stycznia 2017

Karkówka z kiszoną kapustą i ananasem

Cześć Wszystkim! :)

Dziś przepis, który przywędrował do mnie aż z Mazur! Po zjedzeniu tej karkówki na szczycieńskim stole musiała ona zagościć również i u mnie. Tym bardziej, że do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie 3 składników.



Do przygotowania porcji dla 6 osób będziemy potrzebować:

- 1 kg karkówki
- 1 kg kiszonej kapusty (moja była z dodatkiem marchewki)
-  1 puszkę ananasów w plastrach
- sól i pieprz
- odrobinę oleju do smażenia


1. Karkówkę kroimy w niewielkie plastry. Jeśli kupicie już mięso w plastrach najlepiej przekroić je jeszcze na pół.

2. Tak przygotowaną karkówkę oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i obsmażamy na patelni, tak by mięso z wierzchu nie było surowe.

3. Na tej samej patelni podsmażamy odciśniętą kapustę (przez ok. 5-10 min).

4. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy olejem, a następnie na przemian układamy porcję kapusty, mięsa i pokrojonego w kostkę ananasa. Na wierzchu powinna znajdować się kapusta.

5. Całość zalewamy sokiem z ananasa.

6. Tak przygotowaną karkówkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny.


UWAGA 1: Pamiętajcie, aby kapusta była dobrze odciśnięta, by kwaśny smak nie zdominował potrawy!

UWAGA 2: Proporcję składników możecie zmieniać. Jeżeli chcecie, aby potrawa była bardziej słodka, wykorzystajcie ananasy z 2 puszek, zwiększcie ilość mięsa, zmniejszcie kapusty lub odwrotnie. Kombinujcie i smakujcie!


SMACZNEGO! :)


Jeżeli lubicie przepisy z kiszoną kapustą koniecznie sprawdźcie jak zrobić szybki bigos.