wtorek, 31 stycznia 2017

Sałatka z burakiem i serem feta

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na sałatkę, która ostatnio regularnie gości na imprezowych stołach moich przyjaciół. Choć za każdym razem wygląda trochę inaczej, bo buraka można pokroić w kostkę, paski, czy tak jak ja w cienkie plasterki a'la carpaccio, zawsze smakuje wyśmienicie!



Do przygotowania 1 porcji* sałatki będziemy potrzebować:

- 1 ugotowanego buraka
- pół opakowania mieszanki sałat z rukolą
- 1/3 kostki sera typu feta
- 2 łyżeczki łuskanego słonecznika


*1 porcja sałatki miała wielkość talerza obiadowego


Do przygotowania sosu potrzebujemy:

- 1 łyżeczkę miodu
- 1 łyżeczkę kremu balsamicznego
- 1 łyżeczkę ulubionej musztardy (do jednej sałatki użyłam musztardy łagodnej, do drugiej ostrej chrzanowej)


UWAGA: Aby ułatwić sobie pracę skorzystałam z ugotowanych buraków do kupienia np. w Lidlu (pakowanych po 3 szt.)




1. Buraka kroimy w cienkie plastry, a ser w niewielką kosteczkę.

2. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.

3. Na talerzu układamy mieszankę sałat, a następnie buraka i ser. Całość posypujemy słonecznikiem i skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem.


Sałatkę można układać również w odwrotnej kolejności, w której burak ląduje na samym spodzie.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...