wtorek, 10 stycznia 2017

Wegetariańskie naleśniki z pieczarkami

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na wegetariańskie naleśniki z pieczarkami okraszone jogurtowym sosem czosnkowym.


Do przygotowania porcji 8 naleśników będziemy potrzebować:

- 1,5 szklanki mąki wrocławskiej
- 1 i 3/4 szklanki chłodnego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżkę oleju
- szczyptę soli

Do przygotowania farszu potrzebujemy:

- 500 g pieczarek
- 250 g mrożonej żółtej fasolki
- 250 g mrożonych brokułów
- 1 łyżkę masła
- po 1 łyżeczce tymianku oraz bazylii
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie kilka plasterków żółtego sera

Do przygotowania sosu czosnkowego potrzebujemy:

- 1 mały jogurt grecki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- szczyptę soli i pieprzu do smaku


1. Na początku przygotowujemy naleśniki, wg przepisu, który znajdziecie tutaj.

2. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy, pozbywamy się ogonków i kroimy w cienkie plasterki.

3. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki. Od razu należy oprószyć je solą, aby szybciej puściły wodę.

4. Po 5 minutach dodajemy mrożoną fasolkę oraz brokuły. Całość smażymy, aż woda odparuje, a warzywa będą miękkie (ok. 10-15 min).

5. Farsz przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki.

6. Na gotowym naleśniku układamy plasterek sera oraz porcję farszu i zawijamy jak krokiety.

7. Faszerowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, które wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut, aby roztopił się ser.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...