środa, 1 lutego 2017

Dorada faszerowana kaparami

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na smażoną doradę faszerowaną kaparami.


Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:

- 2 dorady
- 2 łyżki odsączonych z oleju kaparów
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżkę oleju
- 1 łyżkę posiekanego koperku
- szczyptę soli i pieprzu

- olej do smażenia









1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie nacinamy skórę, aby utworzyć w niej kieszonki na kaparowy sos.

2. W misce łączymy kapary, olej, sok z cytryny, koperek, czosnek oraz przyprawy i całość ugniatamy widelcem.

3. Tak przygotowanym sosem z kaparów wypełniamy nacięcia ryby.


4. Faszerowaną doradę odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

5. Po tym czasie rybę smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 5 min z obu stron.


SMACZNEGO! :)


Spróbujcie również klasycznej dorady oprószonej wyłącznie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...