sobota, 25 lutego 2017

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na makaron z dodatkiem tuńczyka i pomidorków koktajlowych.


Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:

- porcję makaronu (u mnie pappardelle z suszonymi pomidorami)
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (każda po 130 g po odsączeniu)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- tarty parmezan
- sok z cytryny
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 2 chochle wody z gotowania makaronu
- 1 łyżeczkę bazylii
- sól i pieprz do smaku












1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło oraz olej i przez minutę podsmażamy czosnek.

3. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki i podsmażamy przez kolejne 3 minuty.

4. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny oraz chochlę wody z gotowania makaronu.

5. Na końcu na patelni ląduje rozdrobniony na mniejsze kawałki tuńczyk oraz odcedzony makaron.

6. Całość doprawiamy i mieszamy jeszcze przez kilka chwil na patelni.

7. Makaron podajemy posypany startym parmezanem.


SMACZNEGO! :)


Wypróbujcie również przepis na makaron z łososiem.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...