poniedziałek, 13 lutego 2017

Pieczona papryka faszerowana kaszą i warzywami

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na wegetariańskie papryki faszerowane kaszą jaglaną, warzywami oraz serem feta, które są świetnym sposobem na wymiecenie resztek z lodówki.



Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 6 średniej wielkości kolorowych papryk (czerwone są najsłodsze)

Do przygotowania farszu będziemy potrzebować:

- 100 g kaszy jaglanej (1 torebka)
- 250 g pieczarek
- 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
- kilka suszonych pomidorów (7-8 szt.)
- pół kostki sera typu feta
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżkę masła
- 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczyptę słodkiej i ostrej papryki, pieprzu oraz czosnku granulowanego do smaku







1. Kaszę płuczemy na sitku pod wrzątkiem, a następnie gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Papryki płuczemy, odcinamy kapelusze i usuwamy gniazda nasienne.

3. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy, odcinamy ogonki, a następnie kroimy w plasterki.

4. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z oliwą i przez kilka sekund podsmażamy ząbki czosnku.

5. Następnie dodajemy pieczarki, które od razu solimy, aby szybciej puściły wodę i podsmażamy przez 5 minut.

6. Dalej dorzucamy fasolkę szparagową i całość podsmażamy do czasu aż odparuje woda (ok. 10 minut).

7. Kolejno dokładamy pokrojone w cienkie plasterki suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser feta oraz ugotowaną i odcedzoną kaszę jaglaną.

8. Do całości dodajemy sos sojowy, mieszamy i doprawiamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki.

9. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy pół szklanki wody. Całość przykrywamy (można użyć folii aluminiowej) i wstawimy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1,5 h.


SMACZNEGO! :)


Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...