wtorek, 14 lutego 2017

Pstrąg łososiowy w sosie cytrynowym

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na delikatnego pstrąga łososiowego podanego z cytrynowym sosem.


Do przygotowania ryby będziemy potrzebować:

- 2 filety pstrąga łososiowego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju
- szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich


Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:

- 1 łyżkę masła
- 1 czubatą łyżkę mąki
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku







1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

2. Następnie skrapiamy z obu stron olejem, sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami.

3. Tak przygotowaną wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

4. Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 3 min z każdej strony.

5. W tym czasie przygotowujemy sos cytrynowy.

6. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę, tworząc zasmażkę.

7. Cały czas mieszając dodajemy sok z cytryny, śmietanę i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do uzyskania konsystencji kremowego sosu.

8. Tak powstałym sosem polewamy usmażonego pstrąga.


SMACZNEGO! :)


Spróbujcie również pstrąga w pikantnym maśle czosnkowym lub z sosem miodowo-musztardowym.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...