środa, 8 marca 2017

Faszerowane pieczarki portobello

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na pieczone pieczarki portobello faszerowane warzywami.


Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 opakowanie pieczarek portobello (5-6 szt.)
- 1 czerwoną paprykę
- 1 małą cukinię
- 4 łyżki kukurydzy
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki kupnego, słodkiego sosu chili
- 3 łyżki oleju do smażenia
- po 1 łyżeczce bazylii, tymianku i słodkiej papryki
- po pół łyżeczki granulowanego czosnku i ostrej papryki
- szczyptę chili
- kilka plasterków żółtego sera










1. Umytą paprykę oraz cukinię kroimy w drobną kosteczkę.

2. Na rozgrzanym oleju przez minutę podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy paprykę i podsmażamy przez 10 minut.

3. Kolejno dodajemy cukinię, kukurydzę oraz oliwki i podsmażamy przez kilka minut, aż cukinia zmięknie.

4. W międzyczasie warzywa doprawiamy sosem sojowym, sosem chili i resztą przypraw.

5. Pieczarki płuczemy, osuszamy i odcinamy ogonek.

6. Na tak przygotowane pieczarki układamy porcję farszu, a następnie przekładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut.

7. 10 minut przed końcem pieczenia na pieczarkach układamy ser.


SMACZNEGO! :)


Wypróbujcie również przepisu na pieczarki faszerowane boczkiem i papryką.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...