środa, 1 marca 2017

Makaron z brokułami w sosie serowym

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na szybki i prosty makaron w delikatnym sosie śmietanowo-serowym.


Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:

- porcję makaronu (u mnie kolorowe świderki)
- 1 brokuł (500 g)
- 200 ml śmietanki 18%
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżkę masła
- po pół łyżeczki kminu, bazylii i pieprzu cytrynowego
- sól i pieprz do smaku














1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Brokuł dzielimy na małe różyczki, które gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut.

3. Ugotowany brokuł odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachował zielony kolor.

4. Na rozpuszczonym maśle przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia.

5. Potem dodajemy ser i mieszamy, aby dokładnie połączył się ze śmietanką. Po chwili mieszanka nabiera konsystencji sosu.

6. Wówczas dodajemy brokuły oraz odcedzony makaron. Doprawiamy do smaku i podajemy gorące.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...