poniedziałek, 13 marca 2017

Makaron ze szpinakiem i łososiem

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na pożywny i szybki makaron z dodatkiem mrożonego szpinaku i łososia z puszki. Mrożonki oraz puszki warto mieć w zapasie i wykorzystywać za każdym razem, gdy nie ma się ochoty na długie gotowanie.



Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:

- porcję makaronu (u mnie razowe rurki)
- 250 g mrożonego szpinaku
- 1 puszkę łososia w oleju lub w sosie własnym
- pół kostki sera typu feta
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 chochlę wody z gotowania makaronu
- 1 łyżkę sosu sojowego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego
- 2 łyżki oleju do smażenia











1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez minutę czosnek, a następnie dodajemy zamrożony szpinak i smażymy do momentu, aż całkowicie się rozmrozi, a woda odparuje.

3. Do usmażonego szpinaku dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makronu, a następnie pokrojony w kostkę ser typu feta oraz odsączonego łososia z puszki. Wszystko delikatnie mieszamy i jeszcze przez chwile podsmażamy.

4. Jako ostatni na patelni ląduje odcedzony makaron. Całość doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz pieprzem, mieszamy i podajemy.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...