poniedziałek, 27 marca 2017

Sałatka ze szpinakiem i krewetkami w sosie pomarańczowym

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na słodko-pikantną sałatkę na bazie szpinaku, smażonych krewetek, orzechów nerkowca i pomidorków koktajlowych.



Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:

- 250 g mrożonych krewetek
- 2 garście świeżego szpinaku
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść solonych nerkowców
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczkę masła
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- sok z połowy pomarańczy
- szczyptę chili
- szczyptę soli i pieprzu do smaku



Do przygotowania sosu potrzebujemy:

- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżkę miodu
- szczyptę chili




1. Mrożone krewetki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

2. Na maśle i oliwie przez minutę podsmażamy czosnek z dodatkiem chili. Następnie dodajemy krewetki, które smażymy przez 3 minuty z każdej strony.

3. Do usmażonych krewetek dodajemy sok z połowy pomarańczy, pomidorki, orzechy oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość podsmażamy jeszcze przez krótką chwilę.

4. W tym czasie płuczemy i osuszamy szpinak, a następnie przekładamy go do miski.

5. Do szpinaku dodajemy podsmażone krewetki z pomidorami i orzechami, a całość polewamy sosem przygotowanym z drugiej pomarańczy, miodu i odrobiny chili.

UWAGA: jeśli nie lubicie bardzo pikantnych sałatek, zrezygnujcie z ponownego dodania chili do sosu.

Opcjonalnie całość można skropić odrobiną soku z cytryny.


SMACZNEGO!

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...